cizí slova

Thursday, May 25, 2006

WAN

Wide Area Network - počítačová sieť pokrývajúca väčšie geografické územie ako lokálna sieť, obvykle sa za WAN považuje sieť s rozlohou minimálne niekoľkých kilometrov
WAP Wireless Application Protocol - bezdrôtový aplikačný protokol, otvorený medzinárodný štandard pre prístup do internetu v prostredí mobilných sietí GSM

World Trade Organization (WTO) Svetová obchodná organizácia

WTI Ropa West Texas Intermediate - ľahká americká ropa kótovaná na Newyorskej komoditnej burze (NYMEX).

Tuesday, May 23, 2006

nepriama

(peňažná) Do výmeny vstupuje sprostredkujúci statok - peniaze, ktorý rozdeľuje naturálnu výmenu na akt predaja (tovaru X za penieze) a kúpy (tovaru Y za peniaze).
Vyplatené poistné náhrady (Claims Paid) Finančné prostriedky, ktoré poisťovňa vyplatila poistencovi ako refundáciu za škodu spôsobenú nahlásenou poistnou udalosťou, ktorou môže byť úmrtie, úraz, dožitie stanoveného veku, požiar, krádež, povodeň, a pod.
Vyrobny faktor Vstupy používané vo výrobnom procese. Práca, pôda a kapitál sú tri hlavné výrobné faktory, pričom ako štvrtý sa niekedy spomína aj podnikateľ.

Sunday, May 21, 2006

VPN

Virtual Private Network - virtuálna privátna sieť, uzatvorená počítačová sieť vybudovaná v otvorenom prostredí verejných sietí, najmä internetu, pomocou rôznych šifrovacích zariadení
Všeobecná dohoda o clách a obchode Multiraterálna dohoda z roku 1947 o postupnom obmedzovaní zahranično-obchodných bariér, predchodkyňa Svetovej obchodnej organizácie, jeden z troch inštitucionálnych pilierov ustanovených Bretton-woodskymi dohodami.

Výmena Prechod tovaru od jedného ekonomického subjektu k druhému, s ktorým sa spája zmena vlastníckych práv k tomuto tovaru.
priama (naturálna) Barter. Za tovar sa platí tovarom.

Saturday, May 20, 2006

Vklad

(Deposit) Depozit, úložka, spravidla v banke

primárny Vklad nebankového subjektu v banke

sekundárny Vklad banky v inej banke.

splatný na požiadanie (Demand Deposit) Vklad, ktorý banka musí okamžite vyplatiť na základe žiadosti vkladateľa.

termínovaný Vklad v banke, ktorého splatnosť sa viaže na určitý termín, napríklad na mesiac alebo rok. V súčasnosti je aj tento typ vkladu zväčša splatný na požiadanie len s miernou pokutou, ktorá sa týka krátenia vyplatených úrokov.

Thursday, May 18, 2006

Verejné poistné fondy

Fondy sociálneho zabezpečenia, spravidla verejné inštitúcie financujúce zdravotnú starostlivosť, dávky v nezamestnanosti alebo rôzne dôchodky prerozdeľovaním peňazí medzi obyvateμmi, v SR je to Sociálna poisťovňa, zdravotné poisťovne a Národny úrad práce.
Verejny dlh (Public Debt) Záväzky verejného sektora ku všetkým zahraničným a súkromným domácim subjektom. V užšom slova zmysle ide o záväzky verejnej správy.

Verejný sektor Okrem verejnej správy zahŕňa verejné nefinančné podniky, verejné finančné inštitúcie a centrálnu banku.

Wednesday, May 17, 2006

Verejná obchodná spoločnosť

(v.o.s.) Spoločnosť, ktorej spoločníkmi sú minimálne dve osoby podnikajúce pod spoločným obchodným menom a ručiace za záväzky spoločnosti celým svojím majetkom.
Verejná správa Jadro verejného sektora, ktoré tvorí ústredná vláda, municipality (obce a mestá), verejné poistné fondy, špecializované fondy (na Slovensku ide o štátne fondy, Fond národného majetku a Štátny pozemkový fond).
Verejné financie Hospodárenie s verejnými prostriedkami, ktoré zahŕňa tvorbu verejnych rozpočtov a kontrolu záverečných účtov verejných inštitúcií.

Tuesday, May 16, 2006

Value

Added Tax (VAT) Daň z pridanej hodnoty (ang.)

Valuta Bankovky a mince v cudzej mene, tiež splatnosť napríklad dlhopisu alebo pôžičky
VAN Value Added Network - sieť s pridanou hodnotou, privátna počítačová sieť ponúkajúca za poplatok špecifické služby nedostupné vo verejných sieťach
VAR Value Added Reseller, Value Added Retailer – predajca s pridanou hodnotou, spoločnosť ponúkajúca zariadenia výrobcu spolu s vlastnými službami

Value

Added Tax (VAT) Daň z pridanej hodnoty (ang.)

Valuta Bankovky a mince v cudzej mene, tiež splatnosť napríklad dlhopisu alebo pôžičky
VAN Value Added Network - sieť s pridanou hodnotou, privátna počítačová sieť ponúkajúca za poplatok špecifické služby nedostupné vo verejných sieťach
VAR Value Added Reseller, Value Added Retailer – predajca s pridanou hodnotou, spoločnosť ponúkajúca zariadenia výrobcu spolu s vlastnými službami

Sunday, May 14, 2006

Úspory

Nespotrebovaná časť získaných hodnôt, spravidla peňažného príjmu.
čisté Celkové úspory znížené o odpisy, amortizáciu

hrubé Celkové úspory pred odpočítaním odpisov, amortizácie

Utility Užitočnosť, subjektívny pocit, ktorý sa spája so získaním alebo so spotrebovaním získanej hodnoty.
Utilities Podniky verejných služieb, napríklad elektrárne, vodárne, plynárne, a pod. (ang.)

Saturday, May 13, 2006

Účastina

Úrokové rozpätie Rozdiel medzi podielom úrokových výnosov a výnosových aktív na jednej strane a podielom úrokových nákladov a cudzích zdrojov na druhej strane.
USB Universal Serial Bus – univerzálna sériová zbernica, počítačové rozhranie na pripájanie periférnych zariadení, ktoré postupne nahradzuje staršie sériové a paralelné rozhrania

Thursday, May 11, 2006

UMTS

Universal Mobile Telecommunications System - vyvíjajúcich sa štandard tretej generácie (3G) mobilných sietí GSM, v budúcnosti umožní pristupovať pomocu mobilného terminálu k dátaovo náročným službám ako videokonferencie či on-line hry
Unit-linked Investičné životné poistenie

Úroková sadzba (miera, úrok) Ukazovateľ vyjadrujúci spravidla ročné zhodnotenie pôžičkového kapitálu vyjadrené v percentách (sadzba, miera) alebo v absolútnej čiastke (úrok, úrokový výnos).

Tuesday, May 09, 2006

Trhová kapitalizácia

Trhová hodnota všetkých verejne-obchodovateľných akcií spoločnosti.
Trhový podiel (Market Share) Podiel individuálnych firemných parametrov (napríklad obrat, zisk alebo aktíva) na zodpovedajúcich parametroch celého odvetvia (trhu).

Trhový segment Spotrebitelia, ktorých si spoločnosť vyčlenila na základe segmentácie trhu a na ktorých sa mieni zamerať alebo ktorých mieni obchádzať.

Tržby (Sales) Objem predanej produkcie vynásobený jednotkovou cenou.

Monday, May 08, 2006

komoditný

Burza, na ktorej sa obchoduje s drahými a farebnými kovmi, ropou, potravinami a ostatnými komoditami.

peňažný Burza, na ktorej sa obchoduje s krátkodobými medzibankovými pôžičkami (úložkami) splatnými do jedného roka.
primárny Transakcia, pri ktorej sa cenný papier (akcia alebo dlhopis) po prvý krát uvádza do obehu kúpou od jeho emitenta.

sekundárny Obchodovanie s cenným papierom po jeho úvodnom odkúpení od emitenta.

Sunday, May 07, 2006

Trh

(Market) Dobrovoľná výmena hodnôt, tiež miesto výmeny.
akciový Burza, na ktorej sa obchoduje s akciami.

devízový Burza, na ktorej sa obchoduje s výmennými kurzami.

finančný Pojem zastrešujúce všetky trhy s finančnými aktívami - kapitálový trh (v rámci neho akciový trh), devízový trh a peňažný trh, prípadne trh s drahými kovmi, ktoré sa nakupujú na rezervné účely (najmä zlato).

kapitálový Burza, na ktorej sa obchoduje s akciami a dlhopismi. V širšom slova zmysle označuje všetky kapitálové transakcie s časovým horizontom nad jeden rok.

Saturday, May 06, 2006

Tankan

Správa Bank of Japan o vývoji podnikateľských nálad v Japonsku.

TCP/IP Transmission Control Protocol/Internet Protocol - počítačový komunikačný protokol, základný protokol internetu

Tiché spoločenstvo V obchodnom registri zapísaný vklad do podniku, na základe ktorého sa tichý spoločník podieľa na zisku, môže nahliadať do obchodných dokladov ale nemá vplyv na riadenie spoločnosti. O podiel na strate sa jeho vklad znižuje.
Tomnextové (T/N) depozity Jednodňovy medzibankovy obchod (úložka), ktorý sa realizuje dnes, platí od zajtra a maturuje pozajtra.

Friday, May 05, 2006

WTO

Svetová obchodná organizácia Od 1. 1. 1995 nahradila GATT, zameriava sa na liberalizáciu medzinárodného obchodu, najmä na odstraňovanie colnych bariér.
Switch Prepínač, zariadenie zabezpečujúce posúvanie a filtrovanie dátových paketov medzi sieťami
Škodovosť (Loss Ratio) Podiel hrubých nákladov na poistné plnenia na hrubom zaslúženom poistnom. Koeficient vyjadruje, akú časť účtovných výnosov bežného roka pohltia náklady spojené s likvidáciou poistných udalostí týkajúcich sa príslušného obdobia.
Špekulácia Snaha investorov predať aktívum v budúcnosti za vyššiu cenu, ako bola cena, za ktorú ju kúpili v súčasnosti, alebo kúpiť aktívum v budúcnosti za nižšiu cenu, ako bola cena, za ktorú ho v súčasnosti predali.
Štátna pokladňa (Treasury) Orgán ústrednej vlády, ktory zabezpečuje potrebné zdroje pre štátny rozpočet. Na Slovensku aj túto úlohu plní Ministerstvo financií SR.
Štátny dlh (State Debt) Záväzky ústrednej vlády, spravidla vo forme dlhopisov a pokladničných poukážok

Thursday, May 04, 2006

Sterilizácia

Sťahovanie prebytočných peňazí z obehu s cielom zmierniť tlak na infláciu, centrálna banka ho realizuje predajom vlastnych pokladničných poukážok alebo repo obchodmi, v rámci ktorých si komerčné banky ukladajú prostriedky v centrálnej banke.
Strata (Loss) Záporný rozdiel medzi účtovnými výnosmi a nákladmi.
Subvencia (Subsidy) Účelovo viazaná dotácia.

Svetová banka Skupinu tvorí Medzinárodná finančná korporácia (IFC) založená v roku 1956 zameraná na financovanie rozvoja súkromného sektora, Medzinárodné rozvojové združenie (IDA) založené v roku 1960 zamerané na poskytovanie pôžičiek pre nerozvinuté krajiny, Agentúra pre mnohostranné investičné záruky (MIGA) zaožená v roku 1986 a Medzinárodná banka pre spoluprácu a rozvoj (IBRD) založená Bretton-woodskymi dohodami zameraná na financovanie najmä verejných projektov a infraštruktúry.