cizí slova

Tuesday, March 08, 2011

lekce angličtiny

Lesson 206
Dnes si probereme slovesné spojení to act up, které sestává ze slovesa to act - jednat a èástice up.Takto vzniklé frázové sloveso se èasto používá v souvislosti s rùznými stroji nebo pøístroji, které øádnì nefungují. Nejprve si k tomu poslechnìte rozhovor Sally s Davidem v kuchyni, plné kouøe - FILLED WITH SMOKE, a to proto, že David BURNT THE TOAST - spálil topinku.
SALLY: What is all this smoke? Oh, David, you’ve burnt the toast again.
DAVID: It’s that stupid toaster. It’s always acting up.
SALLY: No, David, not always. It doesn’t act up when I use it.
Když Sally vytkla Davidovi, že už zase spálil topinku, ten se bránil: IT´S THAT STUPID TOASTER. IT´S ALWAYS ACTING UP. Za to mùže ten hloupý opékaè topinek. Ten stále pùsobí problémy. Sally s ním ale nesouhlasila: IT DOESN´T ACT UP WHEN I USE IT. Nezlobí, když ho používám já. A ještì jeden dialog, tentokrát v kanceláøi. Pan Smith pøišel pozdì do práce a omlouvá se své šéfové.
SMITH: Sorry I’m late, Mrs Evans. The car’s acting up again.
MRS EVANS: Smith, that’s the third time this week. Why don’t you take it to a garage?
SMITH: No, that’s the problem. Every time I take it to a garage it acts up worse
than before.
Pan Smith ze svého pozdního pøíchodu vinil auto: THE CAR IS ACTING UP AGAIN.
Auto mi zase pùsobí problémy. Paní Evansová navrhla, aby ho dal do autoopravny - A GARAGE - ale pan Smith namítl, že kdykoli ho dá opravit - IT ACTS UP WORSE THAN BEFORE - trápí ještì víc než pøedtím. Dnes jsme frázového slovesa to act up použili výhradnì o mechanických závadách, ale dá se ho použít i o zdravotních potížích nebo o lidech, kteøí se nechovají, jak by mìli.

Labels: