cizí slova

Monday, May 10, 2010

Lekce angličtiny

Lesson 198
Dnes máme na programu frázové sloveso to drop by - tedy spojení slovesa to drop, upustit, s adverbiální èásticí by, u. Takto vzniklé frázové sloveslo to drop by se používá v hovorové øeèi ve význmu stavit se u nìkoho, zaskoèit k nìkomu. Èasto je možné slyšet následující neformální pozvání: DROP BY THE NEXT TIME YOU´RE IN THE NEIGHBOURHOOD - Stavte se, až budete pøíštì nìkde poblíž. Anebo, jako v následujícím rozhovoru veterináøe s paní Jonesovou. Pøišel se podívat na její koèku jménem TIDDLES - a je už na odchodu:
VET: Well, Mrs Jones, I think Tiddles will be all right now.
MRS JONES: Oh, thank you. But you’re not going already, are you?
VET: I have to. Look, I’ll drop by first thing in the morning to see how she is, shall I?
I když se zdá, že TIDDLES je na tom lépe, Paní Jonesová nevidí ráda, že veterináø už odchází. Ten ji ale ujišuje: I´LL DROP BY FIRST THING IN THE MORNING TO SEE HOW SHE IS - Stavím se hned ráno, abych vidìl, jak jí je - A ještì jeden pøíklad použití. V následujícím dialogu oznamuje otec Tracy, že u nich byla její šéfová - HER BOSS - paní Evansová.
DAD: Oh, Tracy, your boss dropped by about half an hour ago.
TRACY: Mrs Evans came here?
DAD: Don’t look so worried. I think she just wanted to say hello.
TRACY: No, Dad, it must be something really important.
DAD: I doubt ii. When people like Mrs Evans have got something important oto say, they don’t just
drop by, they ring and make an appointment.
Když otec øekl Tracy - YOUR BOSS DROPPED BY ABOUT HALF AN HOUR AGO - Asi pøed pùl hodinou se tu stavovala tvoje šéfová - Tracy usoudila, že to muselo být nìco dùležitého, když ji paní Evansová vyhledala doma. Ale otec ji ujišoval, že když se jedná o nìco vážného, lidé jako ona - THEY DON´T JUST DROP BY - se jen tak nestaví, THEY RING AND MAKE AN APPOINTMENT- zatelefonují a domluví si schùzku.

Labels: