cizí slova

Tuesday, April 27, 2010

Lekce angličtiny

Dnes se podíváme na další význam slovesného spojení to do up. Minule jsme mluvili o významu zapnout, zavázat. Další význam tohoto frázového slovesa je zrenovovat, zlepšit stav, dát do poøádku, jako v následujícím rozhovoru Sue s Petrem. Sue na nìm chce, aby dal do poøádku pokoj pro hosty, protože k nim má pøijet na návštìvu její matka.
SUE: Peter, motehr’s coming to stay for a week.
PETER: Your mother?
SUE: Yes. Now, she’s arriving on Tuesday, so that gives you the weekend and Monday to do up
the spare room for her
PETER: What? Sue, it’s your mother who’s coming, not the Queen.
SUE: That’s not the point. Now look, Peter, I’ve promised her you’ll do the room up and you will.
Když Sue oznámila Petrovi, že k nim pøijede v úterý její matka, poznamenala: THAT GIVES YOU THE WEEKEND AND MONDAY TO DO UP THE SPARE ROOM FOR HER. Tím budeš mít celý víkend a pondìlí na to, abys pro ni pøipravil pokoj pro hosty, abys ho dal do pucu. Petr protestuje, že to je pøece jen její matka a ne královna. Ale Sue trvá na svém: I´VE PROMISED HER YOU´LL DO THE ROOM UP, AND YOU WILL. Slíbila jsem jí, že jí dáš pokoj do pucu, a to také udìláš. A ještì jeden pøíklad; je to rozhovor Boba a Anny - jejich syn chce k narozeninám jizdní kolo. Poslouchejte.
BOB: Anna, you know David wants a bike for his birthday?
ANNA: Yes?
BOB: Well, I’ve been thinking. I could do up my old one for him.
ANNA: Oh Bob, why not buy him a new one?
BOB: I can’t afford it.Anyway, why spend all that money? When I was David’s age, my father did up
his old bike form me and it was perfectly all right.
ANNA: Bob, I think children today expect a little more that that.
Protože David chce k narozeninám kolo, jeho otec Bob navrhl své ženì, že mohou dát do pucu jeho staré kolo. I COULD DO UP MY OLD ONE FOR HIM - Mohl bych mu dát do poøádku mé staré kolo, øekl. Anna chce ale koupit nové a Bob se brání, že si to nemùže finanènì dovolit: I CAN´T AFFORD IT, øekl a dodal: WHEN I WAS DAVID´S AGE, MY FATHER DID UP HIS OLD BIKE FOR ME. Když jsem já byl v Davidovì vìku, mùj otec mi zrenovoval své staré kolo.

Labels: