cizí slova

Tuesday, May 04, 2010

Lekce angličtiny

Lesson 195
Dnes se podíváme na jeden z významù spojení slovesa to be s èásticí in. Tohoto frázového slovesa - to be in - se èasto používá o zboží, které je nebo není v obchodì k dispozici. K tomu nejprve rozhovor v knihkupectví. Jeho majitel Joe hovoøí se zákazníkem, který si nedávno objednal knihu na téma BRAIN SURGERY- operace mozku.
JOE: Mr Adams, ihat book you ordered on brain surgery, it’s in now if you want to take it with you.
ADAMS: It’s in already?
JOE: It’s been in since Tuesday. Oh, and so has your bill.
Joe øekl panu Adamsovi: THAT BOOK YOU ORDERED ON BRAIN SURGERY: IT´S IN NOW. Ta kniha o operacích mozku, kterou jste si objednal, je teï na skladì. Pan Adams je pøekvapen, že kniha pøišla tak brzy. IT´S IN ALREADY? To už pøišla? zeptal se a Joe odpovìdìl: IT´S BEEN IN SINCE TUESDAY. Máme ji tu od úterka. Stejnì tak prý má pøipraven i úèet. A ještì jeden rozhovor: vedoucí obchodu se zeleninou, George, mluví s paní Forsterovou. George jí slíbil nìjaké ARTICHOKES - artyèoky, které potøebuje na veèeøi pro hosty, kterou plánuje na pøíští den:
MRS F.: George, where are those artichokes you promised me?
GEORGE: Sorry, Mrs Foster, they’re not in yet.
MRS F.: I’m giving a dinner party tomorrow. My guests are expecting an artichoke souffle.
GEORGE: Oh, very nice.
MRS F.: It won’t be very nice without artichokes, will it?
GEORGE: Don’t worry. My supplier assures me the artichokes wil be in in the morning. And if he says
they’ll be in, they’ll be in.
MRS F.: Well, they weren’t in today, were they?
GEORGE: Er, that’s true.
MRS F.: And if they aren’t in tomorroew, there’ll be trouble.
Prodavaè øíká paní Forsterové, že artyèoky, které jí slíbil, ještì nepøišly. THEY´RE NOT IN YET. Ještì je prý nedodali. Nemá si prý ale dìlat starosti. MY SUPPLIER ASSURES ME THE ARTICHOKES WILL BE IN IN THE MORNING - Dodavatel ho prý ujistil, že artyèoky pøijdou ráno. AND IF HE SAYS THEY´LL BE IN, THEY´LL BE IN. A když øíká, že je doveze, tak je doveze, dodal. Paní Forsterová ještì poznamaneala: THEY WEREN´T IN TODAY. Dnes nebyly - dnes jste je nemìli. AND IF THEY AREN´T IN TOMORROW, THERE´LL BE TROUBLE - a jestli nebudou zítra, bude problém.

Labels: