cizí slova

Sunday, May 02, 2010

Lekce angličtiny

Lesson 194
Dnes se podíváme na spojení slovesa to carry - nést, nosit, s pøísloveènou èásticí on. Vzniklé frázové sloveso to carry on má nìkolik významù. Nejèastìji se ale používá o pokraèování nìjaké èinnosti. Nejprve si uvedeme krátký rozhovor paní Evansové a její sekretáøky Tracy:
MRS EVANS: Tracy, I want you to carry on addressing those envelopes today.
TRACY: Oh, but Mr Jones said -
MRS EVANS: Never mind what Mr Jones said. The envelopes are much more important. So carry on
with them, will you.
Paní Evansová požádala Tracy: I WANT YOU TO CARRY ON ADDRESSING THOSE ENVELOPES TODAY. Pøeji si, abyste dne psala dál adresy na obálky. Tracy jí zaèala vysvìtlovat, žse po ní chtìl nìjakou práci pan Jones, ale paní Evansová ji pøerušila: NEVER MIND WHAT MR JONES SAID. Na tom nesejde, co øíkal pan Jones. Obálky jsou mnohem dùležitìjší, a proto - CARRY ON WITH THEM, WILL YOU? - pokraèujte s nimi, ano? A ještì jeden rozhovor. Tentokrát se jedná o novináøku, která hovoøí s majitelem továrny, který právì pøišel o všechny peníze:
REPORTER: Mr Sims, what’s going to happen to your factory now that you’ve lost all your money?
SIMS: The factory will carry on as usual. Ano so will I.
REPORTER: But you can’t carry on without money.
SIMS: We’ve always managed in the past.
REPORTER: You mean you’ve been in this position before?
SIMS: Several times. But we always carried on.
Na otázku, co teï, když pøišel o veškeré peníze, majitel továrny øekl: THE FACTORY WILL CARRY ON AS USUAL - Továrna pojede dál jako obvykle. Když novináøka namítla - YOU CAN´T CARRY ON WITHOUT MONEY- Nemùžete pokraèovat bez penìz, ,její majitel, pan Sims opovìdìl, že v takové situaci byl už nìkolikrát, a že i pøedtím - WE ALWAYS CARRIED ON - jsme vždy jeli dál, øekl .

Labels: