cizí slova

Tuesday, February 28, 2006

Hypertext

Počítačový systém na zobrazovanie textu umožňujúci pristupovať k inym dokumentom (nielen textovym) jednoduchym kliknutím na vyznačené miesto, termín zaviedol Ted Nelson v 60. rokoch na označenie dokumentov obsahujúcich krížové referencie (linky), ktoré v
Hypotekárny úver Úver zabezpečený záložným právom banky k nehnuteľnosti, na Slovensku ho možno poskytnúť do výšky 60 % zo znalcom banky odhadnutej ceny zakladanej nehnuteľnosti.
Hypotekárny záložný list (Mortgage Bond) Druh dlhopisu, ktorého emitentom je hypotekárna banka. Z predaja HZL sa získavajú zdroje, z ktorých banka poskytuje hypotekárne úvery.

Monday, February 27, 2006

HSCSD

High Speed Circuit Switched Data - technológia rýchlych dátových prenosov v sieťach GSM, namiesto štandardných 14,4 Kbit/s umožňuje dosiahnuť rychlosť 57,6 Kbit/s, v porovnaní s GPRS je vhodnejšia na multimediálne aplikácie ako mobilné videokonferencie
HTML Hypertext Markup Language – univerzálny programovací jazyk, v ktorom sa vytvárajú WWW stránky, v súčasnosti nastupuje jeho druhá generácia XML

Hub Rozbočovač, počítačové zariadenie slúžiace na pripojenie viacerých zariadení k jednému počítaču

Sunday, February 26, 2006

Hrubá tvorba kapitálu

Investície ekonomických subjektov vrátane zmeny ich zásob, pojem sa používa na označenie tej časti vytvoreného HDP, ktorý bol použitý na investície
Hrubý disponibilný príjem domácností Príjmy domácností z miezd, zo ziskov, úrokov, sociálnych dávok a rôznych transferov znížené o bežné výdavky zložené najmä z daní z príjmu a povinných odvodov do verejných poistných fondov.

Hrubý domáci produkt (HDP) Hodnota výrobkov a služieb, ktoré na území krajiny vyprodukovali všetky ekonomické subjekty spravidla za jeden rok.
Hrubý národný produkt (HNP) Hodnota výrobkov a služieb, ktoré vyprodukovali ekonomické subjekty krajiny kdekoľvek vo svete spravidla za jeden rok. HNP = HDP plus výnosy národných výrobných faktorov (práca, kapitál) mínus výnosy zahraničných výrobných faktorov v domácej ekonomike.

Saturday, February 25, 2006

Hardvér

(Hardware, HW) Fyzické zariadenia, najčastejšie počítač a k nemu pripojené periférie, ktoré sa priamo podieľajú na spracovaní dát alebo komunikačných operáciách.
HDD Hard Disk Drive – pevný disk, počítačové zariadenie na ukladanie dát umožnujúce rýchle načítavanie a zapisovanie, pracuje na magnetickom princípe, v USA sa týmto pojmom označujú aj obchody so železiarskym tovarom.
Hmotný investičný majetok (HIM) Fyzicky existujúce aktíva spoločnosti.

Hospodársky výsledok Zisk alebo strata

HR, HRM Human Resources, Human Resources Management – ľudské zdroje, riadenie ľudských zdrojov

Friday, February 24, 2006

Gigabit

(Gbit) Jednotka digitálnej informácie používaná najmä na vyjadrenie rýchlosti dátového prenosu, 1 Gbit = 1000 megabitov

GIS Geografický informačný systém
GPRS General Packet Radio Service - technológia umožňujúca rychle a efektívne dátové prenosy v sieťach GSM, pri spojení s mobilnym terminálom sa nezostavuje kontinuálny prenosovy kanál, ale dáta sa prenášajú v tzv. paketoch, vďaka čomu sa efektívne využíva dis
GSM Global System for Mobile Communications, pôvodne Groupe de travail Spéciale pour les services Mobiles - v súčasnosti najrozšírenejší štandard digitálnej mobilnej komunikácie, najčastejšie využíva frekvečné pásma 900 a 1800 MHz, v USA sa podobný systém naz

Thursday, February 23, 2006

GAP

General Agriculture Policy -
General Agreement on Tariffs and Trade (GATT) Všeobecná dohoda o clách a obchode

GFS Government Finance Statistics - pravidlá účtovania vo verejných financiách, Medzinárodný menový fond vydal zatiaľ prvú verziu v roku 1986, v súčasnosti sa pracuje na revízii pravidiel
Gigabajt, Gigabyte (GB) Jednotka vyjadrujúca pamäťovú kapacitu počítačových zariadení, 1 GB = 1024 MB (megabajtov)

Tuesday, February 21, 2006

Fiškálne

saldo Rozdiel medzi príjmami a výdavkami verejnej správy. Kladný rozdiel predstavuje fiškálny prebytok, záporný fiškálny deficit (schodok).

Forwardy Druh termínového kontraktu, pri ktorom sa kupuje a predávaja prísľub v určenom čase v budúcnosti kúpiť alebo predať finančné aktívum alebo komoditu za pevnú, vopred stanovenú cenu.

FTSE Index Britský akciový index najdôležitejších akcií kótovaných na Londýnskej akciovej burze (LSE).

Futurity Termínové kontrakty, napríklad opcie alebo forwardy.

Fúzia (Merger) Dobrovoľné zlúčenie dvoch alebo viacerých spoločností, z ktorých vzniká spravidla úplne nová nástupnícka firma.

Monday, February 20, 2006

Farebné kovy

Vybrané kovy obchodované na komoditnej burze na priemyselné účely (napríklad meď, zinok, olovo).
FDD Floppy Disk Drive – disketová mechanika, počítačové zariadenie za čítanie a zápis pružných magnetických diskov, obvyklá kapacita 1,44 MB
Federálny rezervný systém (Fed) Americká centrálna banka založená v roku 1913 ako systém 12 regionálnych bánk pod kontrolou Federal Reserve Board vo Washingtone. Jej Federal Open Market Committee (FOMC) určuje smer menovej politiky stanovovaním úročenia federálnych fondov.
Finančné umiestnenie Investície, ktoré z poistných rezerv uskutočňuje komerčná poisťovňa vo vlastnom mene a na vlastny účet.
Finančné umiestnenie v mene poistených Investície v rámci investičného životného poistenia, ktoré uskutočňuje komerčná poisťovňa vo vlastnom mene ale na účet poistenca.

Firewall Protipožiarna stena, pojem sa používa na označenie bezpečnostného softvéru oddeľujúceho podnikový intranet od vonkajšieho internetu

Sunday, February 19, 2006

Európske

spoločenstvo (ES) Predchodca EÚ, spoločný názov pre trojicu integračných zoskupení - Európske hospodárske spoločenstvo, Montánnu úniu a Euroatom.

Európske združenie voľného obchodu (EZVO) Integračné zoskupenie západoeurópskych krajín, vzniklo na základe Stockholmskej konvencie z roku 1959 ako protiváha ES. Podpísalo ju Dánsko, Nórsko, Švajčiarsko, Rakúsko, Portugalsko, Švédsko a V. Británia. Pridruženými členmi boli Fínsko a Island.
Expanzia Časť ekonomického cyklu, v ktorej dochádza k zrýchleniu rastu HDP, poklesu nezamestnanosti, oživeniu na akciovom trhu a neskôr aj k zrýchleniu rastu spotrebiteľských cien. Opak depresie.

Export Vývoz
Extranet Podniková sieť postavená na štandardoch internetu prístupná ohraničenej skupine externých subjektov (zákazníci, dodávatelia, partneri a pod.), zvyčajne ide o sprístupnenie podnikového intranetu s určitými obmedzeniami

Friday, February 17, 2006

Európska

centrálna banka (ECB) Centrálna banka Európskej menovej únie

Európska menová únia (EMÚ, Euro-12) Menová únia 12 členských štátov EÚ (Nemecko, Francúzsko, krajiny Beneluxu, Španielsko, Portugalsko, Taliansko, Grécko, Rakúsko, Írsko, Fínsko) s ústrednou Európskou centrálnou bankou a jednotnou menou euro.

Európska únia (EÚ) Politická a hospodárska únia 15 štátov Európy. Vznikla na základe Maastrichtskej zmluvy platnej od 1. 11. 1993. Jej členmi sú Francúsko, Nemecko, Benelux, Taliansko, V. Británia, Írsko, Španielsko, Portugalsko, Grécko, Rakúsko, Dánsko, Švédsko a Fínsko.
Európske hospodárske spoločenstvo (EHS) Vzniklo na základe Rímskej zmluvy z roku 1957, ktorú podpísali krajiny Beneluxu, Nemecko, Taliansko a Francúzsko s cieľom podporiť ich vzájomnú hospodársku integráciu.

Wednesday, February 15, 2006

Euro (EUR)

Oficiálna mena, zákonné platidlo v Európskej menovej únii. Ako devíza existuje od 1. 1. 1999, ako valuta sa začne používať od 1. 1. 2002, čím nahradí národné meny členov EMÚ.
Euroatom Európske spoločenstvo pre jadrovú energiu, vzniklo na základe druhej rímskej zmluvy z roku 1957, signatárske krajiny (pozri EHS) ho založili s cieľom vytvoriť spoločný trh s jadrovými materiálmi.

European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) Európska banka pre obnovu a rozvoj

Eurostat Štatistický úrad EÚ

Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) Európska banka pre obnovu a rozvoj so sídlom v Londýne. Vznikla v roku 1991. Jej akcionármi sú vyspelé krajiny sveta. Financuje rozvoj súkromného sektora, finančných systémov a infraštruktúry v krajinách strednej a východnej Európy.

Tuesday, February 14, 2006

Emisia

Uvedenie cenného papiera na finančný trh, tiež označenie konkrétnej série cenného papiera
Emitent Subjekt vydávajúci cenný papier, pri akciách ide o akciovú spoločnosť, pri dlhopisoch spravidla o podnik alebo štát, ktorí sa ich vydaním stávajú dlžníkmi.
EURIBOR Referenčné úrokové sadzby, za ktoré si banky v kontinentálnej Európe navzájom požičiavajú krátkodobé voľné zdroje (EURopean InterBank Offered Rate).

Monday, February 13, 2006

Ekonomický cyklus

Pravidelné striedanie depresie a expanzie, ktoré sa pripisuje vonkajším (najmä prírodným) alebo vnútorným príčinám, ako je napríklad inflačná politika štátu.
Ekonomický pokles Zníženie HDP v stálych cenách.

Ekonomický rast Zvýšenie HDP v stálych cenách.

Elektronické bankovníctvo Bankové služby, ktoré banka poskytuje prostredníctvom virtuálneho kontaktu, napríklad cez internet, mobilný, digitálny alebo analógový telefón, fax či e-mail.

E-mail Elektronická pošta

Sunday, February 12, 2006

E-commerce

Elektronický predaj – pojem sa zvyčajne chápe v užšom význame ako elektronický predaj koncovému zákazníkovi (B2C)

EDI Electronic Data Interchange – štandardizovaná výmena elektronických dokumentov v obchodných vzťahoch
EDIFACT Electronic Data Interchange For Administration, Commerce And Transport – norma ISO 9735/1998 upravujúca elektronickú výmenu dokumentov v administratíve, obchode a doprave

Friday, February 10, 2006

EAN

European Article Number – európsky systém číselných kódov na označovanie tovaru, využíva čiarové kódy snímateľné elektronickými skenermi

Earnings Zisk – pojem používaný korporáciami v USA, často sa mylne prekladá ako príjmy
E-banking Elektronické bankovníctvo

EBITDA Earnings Before Interests, Taxes, Depreciation and Amortization – zisk pred odrátaním úrokových platieb, zaplatených daní z príjmov a odpisov hmotného a nehmotného majetku.
E-business, E-obchod Elektronický biznis – širokospektrálny pojem zahŕňajúci všetky formy podnikania založené na využití dátových sietí.

Thursday, February 09, 2006

Due

Dilligence Podrobná analyza spoločnosti, ktorú pre potenciálneho investora vykonáva auditorská firma.
Dumping Predaj tovaru na exportných trhoch za cenu, ktorá sa nachádza pod výrobnými nákladmi vývozcu.
Duopol Dvaja výrobcovia určitého tovaru na jednom trhu.

DVD, DVD-R, DVD-RAM, DVD+RW Digital Versatile Disc – univerzálny digitálny disk, veľkokapacitné pamäťové médium na optickom princípe pre počítače aj zábavnú elektroniku, rôzne varianty štandardu umožňujú aj zapisovanie a prepisovanie

Wednesday, February 08, 2006

Dow

Jones Index Americký akciový index najdôležitejších akcií kótovaných na Newyorskej akciovej burze (NYSE), v súčasnej podobe existuje od roku 1928.

Drahé kovy (Precious Metals) Vybrané vzácne kovy (zlato, striebro, platina a paládium) kótované na komoditných burzách ako rezervné hodnoty.

DSL Digital Subscriber Line – digitálna účastnícka linka, skupina telekomunikačných protokolov (ADSL, XDSL, ...) umožňujúcich vysokorychlostné dátové prenosy po existujúcich medenych telefónnych linkách

Tuesday, February 07, 2006

domáci

Celkový dopyt domácich subjektov po službách a výrobkoch domácej proveniencie. Ex post ho vyjadruje súčet konečnej spotreby domácností (C), konečnej spotreby štátu (G) a hrubej tvorby kapitálu (I).

individuálny Dopyt konkrétneho jednotlivca po konkrétnom tovare.
trhový Dopyt všetkých subjektov na trhu po jednom tovare.

zahraničný Celkový dopyt zahraničných subjektov po službách a výrobkoch domácej proveniencie. Ex post ho vyjadruje vývoz výrobkov a služieb.
Dotácia (Grant) Jednosmerná platba spravidla zo štátneho rozpočtu určená verejnej alebo súkromnej firme bez viazania na konkrétny účel.

Sunday, February 05, 2006

Dividenda

Podiel akcionára na rozdelenom čistom zisku akciovej spoločnosti.

Dlhopis (Bonds) Cenný papier vyjadrujúci záväzok emitenta splatiť určitú čiastku v určenom termíne vrátane príslušného úrokového výnosu.

Dohoda o budúcej
úrokovej sadzbe Druh termínovaného obchodu s budúcim úročením vybraných úložiek na peňažnom trhu.

Dolár Americký dolár

Dopyt (Demand) Záujem o kúpu tovaru spojený s ochotou poskytnúť nejakú protihodnotu (spravidla peniaze).

agregátny Celkový dopyt domácich a zahraničných subjektov po výrobkoch a službách domácej proveniencie. Ex post ho vyjadruje súčet domáceho dopytu a vývozu výrobkov a služieb.

Friday, February 03, 2006

Diferenciál

Rozdiel, odchylka
cenovy Spravidla rozdiel medzi domácou mierou inflácie a rastom spotrebiteμskyh cien v zahraničí. Kladný rozdiel znamená, že za jednu jednotku domácej meny si môže občan v zahraničí kúpiť viac hodnôt ako v minulosti.

úrokový Rozdiel medzi úrokovými sadzbami doma a v zahraničí, respektíve rozdiel medzi výnosovými a nákladovými úrokovými mierami v banke.

Díler Obchodník napríklad na akciovom alebo na peňažnom trhu.

Disážio (pod pari) Záporný rozdiel medzi predajnou cenou dlhopisu a jeho nominálnou hodnotou.

Thursday, February 02, 2006

Devalvácia

Oficiálne zníženie pevného výmenného kurzu oproti ostatným menám. Opak revalvácie.

Devíza
(Foreign Exchange) Pohľadávka denominovaná v cudzej mene.

Dezinflácia Spomaľovanie rastu spotrebiteľských cien.

Dial-up Vytáčať, vytáčaná linka – pojem používaný najmä v súvislosti s pripájaním do internetu prostredníctvom klasickej telefónnej linky a modemu.

DIČ Daňové identifikačné číslo, ktoré každému daňovému subjektu prideμuje daňovy úrad.