cizí slova

Thursday, May 22, 2008

Malý hackerský slovník

Hack -znamená v českém překladu "násilně vniknout".

Hacker - je člověk, který se snaží proniknout,obvykle přes modem, do něja-kého počítačového systému,získat data a nenápadně beze stop zmizet. Hackeři se obvykle združují do skupin, Hackers Group, nejznámější u nás je CZert. Vedle hackingu rozeznáváme ještě Phreakování.

Cracker - Člověk, který se nabourává do cizých sítí za účelem škodit. Laická veřejnost však většinou nevnímá rozdíl mezi hackerem a crackerem a označuje všechny crackery slovem hacker.

Phreaker - je vpodstatě hákování s telefonem. Používáním různých "boxů" a "triků" manipulujících s telefonními společnostmi a jejich telefony získáte mnoho věcí, dvě z nich jsou: 1) znalosti jak pracují telefony 2) hovory zdarma, jak lokální tak i na velké vzdálenosti.

Warez -je software od pirátů. Když na internetu hledáte programy, tyto jsou odlišeny svou koncovkou "Z" na-místo "s". V praxi se tedy vyskytují appZ pro aplikace, gameZ pro hry apod.

Serials -jsou sériová čísla k různým programům, po zadání tohoto čísla se stane produkt "plno verzový, plnohodnotný".

Crack -je soubor, který většinou odstraňuje z programu nutnost zadání tohoto seriového čísla. U her cracky odstraňují různé proti-pirátské ochrany, cesty k CD apod.

Lamer -v překladu "chabý, ne-dostačující", jedná se o úplného začátečníka, který se pokouší hákovat či crackovat.

IP spoofing - jedná se o složitou hackerskou techniku, kdy hackerův počítač předstírá IP adresu někoho jiného, aby se dostal k neautorizovaným informacím. Toto je použitelné zejména u UNIXu a jemu podobným.

Password cracker - program určený k luštění hesel. Nejlepším příkladem takového password crackeru pro WinNT je L0phtcrack. Password crackery používají buď metodu Brute force nebo dictionary attacku, viz dále.