cizí slova

Monday, June 20, 2011

lekce angličtiny

Lesson 209
Dnes se podíváme na slovesné spojení, sestávající ze slovesa to date - datovat, èástice back - zpìt a pøedložky to - k. Frázové sloveso to date back to se používá ve významu pocházet z urèité doby. Poslechnìte si výòatek z pøednášky o místních CUSTOMS AND TRADITIONS - zvycích a tradicích, které DATE BACK TO THE MIDDLE AGES - pocházejí ze støedovìku:
LECTURER: Some of these customs and traditions date back to the Middle Ages. Now of
course there are some people who believe they date back even further. Well, I think they’re wrong. I mean those people who believe the customs and traditions date back further than the Middle Ages. Because if we look at the latest evidence, we can…
Pøednášející øekl, že nìkteré zvyky a tradice, o nichž mluví DATE BACK TO THE MIDDLE AGES - pocházejí ze støedovìku. I když pøed èasovým urèenímje obvykle pøedložka to, urèující dobu, z níž nìco pochází, je možné ji za urèitých okolností vynechat. V uvedené ukázce bylo øeèeno, že nìkteøí lidé se domnívají, že zmínìné zvyky a tradice - DATE BACK EVEN FURTHER - jsou dokonce z rannìjší doby. A ještì jedna situace. Prùvodkynì v muzeu ukazuje turistùm sklenìnou nádobu, která DATES BACK TO THE 16TH CENTURY - se datuje ze 16. století.
GUIDE: Now this beautiful glass pot dates back to the 16th century -
VISITOR: Oh, yeah. That is beautiful. Can I look at it properly?
GUIDE: Please, sir. Don’t touch… oh!
VISITOR: Oh… I’m sorry!
GUIDE: Well… as I was saying: that beautiful pot, now in pieces on the floor, dated
back to the 16th century.
Prùvodkynì øekla divákùm, že ta krásná sklenìná nádoba DATES BACK TO THE 16TH CENTURY - pochází ze 16. století. Jeden z turistù se chtìl na exponát lépe podívat a v dùsledku toho prùvodkynì musela svùj výrok zmìnit: THAT BEAUTIFUL POT, NOW IN PIECES ON THE FLOOR - ta krásná nádoba, teï ve støepech na podlaze - DATED BACK TO THE 16TH CENTURY - pocházela ze 16. století.

Labels: